Så går du ner i vikt

Att gå ner i vikt behöver inte vara särskilt komplicerat och det stämmer oavsett om du måste gå ner 50, 20, 10 eller kanske bara 5 kilo. Idag finns det otroligt många dieter som lovar att du kommer gå ner i vikt snabbt och effektivt. Man kan till exempel välja att helt äta lightprodukter, enbart vegetariskt eller kanske man väljer att ta bort alla kolhydrater från kosten. Dessa dieter är ofta effektiva för viktminskning, men det är lätt att bli överväldigad av all information och alla olika råd man får runt viktminskning. Sanningen är att det faktiskt inte är särskilt komplicerat att gå ner i vikt. Många gånger behöver man inte ens förändra sin diet särskilt mycket för att få bra resultat. Det gäller bara att man förstår hur mycket energi man faktiskt behöver i sitt vardagliga liv. Äter man något mindre kalorier än vad man gör av med går man ner i vikt.

Mindre portioner eller kalorisnåla alternativ

Det är helt enkelt hur många kalorier du äter och gör av med varje dag som leder till viktminskning. Gör du av med mer kalorier än vad du stoppar i dig, då går du helt enkelt ner i vikt. Hur många kalorier gör du av med i vardagen? Även om det rekommenderas att varje vuxen människa äter 2000 kalorier om dagen är det många som faktiskt inte behöver så mycket energi varje dag. Sitter man till exempel still mycket och kanske har ett kontorsjobb kan man nästan garanterat dra ner på sitt kaloriintag. Dessutom bestämmer ens längd och nuvarande vikt hur många kalorier man gör av med varje dag, bara genom att existera. För en kvinna som är 1.65 och väger ca 70 kilo och som har ett stillasittande kontorsarbete räcker det till exempel med 1200 kalorier varje dag. Eftersom hon kanske gör av med cirka 1500 kalorier varje dag ligger hon på ett underskott och kommer således gå ner i vikt. Mindre portioner, kalorisnål mat samt träning gör det enkelt att få ner kaloriintaget. För de flesta som vill tappa vikt är det nödvändigt med belöningar för att man ska orka med.

Att finna en balans

En undantagsdag är viktigt att ha när man ska gå ner i vikt. Många väljer att äta vad de vill, utan att för den delen frossa ohämmat, under lördagar för att hitta en balans som fungerar. Den bästa viktminskningen är den som leder till långvariga resultat och de flesta som lyckas hålla vikten borta länge efter den initiala viktminskningen hittar en balans. Många känner att de klarar av att äta nyttigt och kalorisnålt på vardagar, men på helgerna blir det genast svårare. Hittar man en balans som ger en lite svängrum på helgerna har man större chans att lyckas. Ett alternativ kan till exempel vara att dricka måltidsersättningen yokebe på vardagarna, medan man har fria mål på fredag och lördag. Tänk på att det får ta tid att gå ner i vikt och det är mycket bättre för kroppen att släppa vikten långsamt. Då stressar man inte kroppen onödigt mycket och dessutom hänger huden med lite bättre vilket kan leda till att den inte blir för slapp.