Utomhusträning på vintern

På hösten och vintern i Sverige ställer naturen och vädret till det lite för den som enkelt vill kunna träna. Det är halt, mörkt och slaskigt och snön lägger sig vägen på cykelbanor och promenadvägar. Dock är det kanske på vintern det är allra viktigast att komma utomhus och träna. D-vitaminnivåerna är lägre än vanligt, snuvor och maginfluensor härjar på förskolor och arbetsplatser och mörkret bidrar till tröttheten.

En träningsform som fungerar året runt är löpning. Om man följer några enkla tips kan man njuta av löprundor även under kyliga dagar. Rätt kläder, lager på lager och skor med lite extra fäste på sulorna är de viktigaste knepen för att få till en runda. Kanske också att sänks ambitionsnivån en aning och springa där det går att dra på för att kanske sedan promenera där det är mycket snö eller för halt,

Andra sporter som å andra sidan bara går att utöva på vintern utomhus är längdskidåkning och långfärdsskridskor. Båda sporterna ger rejäl konditionsträning och bra balans- och benträning. De erbjuder även fantastiska naturupplevelser på gnistrande isar, snötäckta fält eller pudersnöiga skogar. Rätt utrustning är viktigt även för dessa sporter, tänk extra på säkerheten vid långfärdsskridskoåkning och åk inte ensam!