Vardagsmotion för ett längre liv

De flesta vet att motion stärker muskler och leder, att man orkar mer och att man minskar smärta i rygg, nacke och övriga delar av kroppen. Motion förlänger också livet med flera år och då särskilt löpning.

Om man har småbarn, ett krävande arbete eller ett fullspäckat vardagsliv av andra orsaker kan det kännas svårt att få till träningen. Att ta sig iväg till ett gym eller packa med utrustning för att träna efter jobbet kan vara svårgörligt. Då är det bra att det finns smarta sätt att vardagsmotionera på.

Det klassiska tipset att promenera istället för att ta bussen, gå av en busshållplats tidigare o.s.v. är perfekt att börja med för att få in en vana och ett tankesätt kring vardagsmotion. Promenader är nyttiga för kroppen och ger även tid att tänka eller kanske lyssna på favoritmusik eller en podcast.

Vill man trappa upp vardagsmotionen ett snäpp går det faktiskt även utmärkt att få in löpning i vardagen. Ett bra knep är att få till en löprunda när man ändå ska göra ett ärende. Spring till en närliggande brevlåda när det där viktiga papperet till banken eller Försäkringskassan ska postas. Saknas det mjölk eller någon liten ingrediens till maten? Ta på en lätt ryggsäck och jogga till affären, jogga sedan lätt tillbaka. Visst, löpsteget blir kanske inte optimalt med en ryggsäck med en halvömtålig vara, men det blir i alla fall en kort tur och en dos av den livsviktiga löpningen.

Slutligen är cykeln vardagsmotionärens bästa vän. På en cykel fraktar man enkelt det mesta man behöver ha med sig till vardags och den passar utmärkt för korta vardagsärenden som att handla eller hämta barn på förskolan. Kompletterad med hjälm och ett bra lås blir cykeln det perfekta vardagsmotionsredskapet.