Träning och motion på äldre dagar

Ju äldre man blir, desto mindre rör man på sig. Men det måste inte vara så. Stillasittande på äldre dagar kan snabbt bli ett stort problem som motverkas med regelbunden träning som är enkel och rolig att utföra i vardagen.

Det är viktigt att hålla igång fysiskt när man blir äldre. Fallskador är vanligt när man kommer upp i åren och det kan leda till en lång sjukhusvistelse och i värsta fall död om det vill sig illa. Därför är fallskador en väldigt viktig orsak till varför man bör hålla igång och röra på sig.

Förebygg fallskador

Anledningen till att så många äldre drabbas av fallskador beror vanligtvis på att balansen blir sämre när man blir äldre och att muskelmassan minskar. Ett litet felsteg kan därför leda till ett riktigt illa fall när inte balansen finns på plats eller muskler finns som orkar räta upp fallet och skydda skelett och vävnad vid stötar i samband med ett fall.

Vardagsmotion för äldre

Det är aldrig för sent att börja med träning även om det är fördelaktigt att börja så tidigt i livet som möjligt. Har du aldrig tränat och befinner dig i pensionsåldern kan det vara bra att veta att träning och motion inte behöver vara komplicerat. Har du råd och plats kan du köpa hem lite smarta träningsredskap som en träningsbänk, hantlar och gummiband. Med dessa kan man få till många effektiva övningar, exempelvis:

  • ligga på rygg på träningsbänken och lyfta hantlarna med bröstmusklerna
  • träna armarna med hantlarna
  • utföra roddövningar med gummibandet
  • lägga ut gummibandet på golvet och balansera på det för att förstärka balansen

Övningarna måste inte ha ett högt tempo för att de ska ge resultat. Huvudsaken är att musklerna används. Gör det i egen takt, men helst så fokuserat och målmedvetet som möjligt och tills du blir trött. Det ska kännas att musklerna används.

Vardagsmotion är också bra. Att ta en promenad med en vän eller cykla en sväng ger bra motion, men se till att göra det med syfte att motionera och inte som en trevlig och behaglig stund. Att få lite flås är inte farligt, även om man är gammal.