Stress och träning

Vi människor mår bra av att träna och träningen påverkar hjärnan. Träning har också en stor påverkan på stress och vårt psyke mår bra av att du tränar. Om du lider av mycket stress kan stressbollar vara något som också kan hjälpa. Stressbollar kan hjälpa dig att slappna av och det kan vara en bra idé att ha några stycken som du placerar ut på olika ställen som bilen, kontoret och köket. När du är stressad kan det vara skönt att ha något att sysselsätta fingrarna med. Om du köper en rolig stressboll kan den hjälpa dig att skifta humör och kanske till och med locka fram ett skratt. Det finns stressbollar i alla möjliga olika varianter. Stressbollen kan bli ett objekt som påminner dig att ta djupare andetag och försöka lugna ner dig själv.

Människor är byggda för rörelse

Vi människor är konstruerade att röra på oss, det är inte konstigt att flera har problem med axlar, nacke och rygg när de är stillasittande större delen av dagen. För att du ska få positiva effekter av träningen på stress behöver du få upp pulsen i ungefär 45 minuter tre gånger i veckan. Konditionsträning är den bästa träningen för stress. Träningen gör så att du bygger upp ett bättre försvar mot stress och den fysiska aktiviteten gör i sin tur att din kropp inte reagerar lika starkt på stress rent fysiologiskt. Det som händer när du tränar är att mängden adrenalin och kortisol ökar och efter att du har tränat slappnar stress-systemet av igen. Det gör att utsöndringen av stresshormoner minskar. Förenklat förbränner träningen stresshormoner. Det är väldigt olika på hur stress och träning påverkar varje individ. Därför är det bäst att du testar och ser vad träningen har för effekter på dig. Försök att hitta en träningsform som du gillar. Tänk på att inte gå ut för hårt. Hellre färre träningspass och kortare än att du maxar.

Träning kan lindra depressioner

Träning kan också lindra oro, ångest och depressioner. Träning har visat sig ge nästintill samma effekt som antidepressiva mediciner. Mediciner kan absolut behövas men vid mildare depressionstillstånd är träning effektivt.