Så lindrar du artros med rätt sorts träning

Många med artros lever i en ond cirkel av minskad träning och ökad smärta. Tvärtom mot hur det kanske känns i den drabbade leden försämras hälsan sällan av att träna och motionera. Det gäller dock att få rätt sorts träning och med hjälp av sådan kan besvären bli såväl lindrigare som lättare att hantera i vardagen.

Behandla artros med rätt sorts träning

Även om artrosen gör så att lederna värker infernaliskt är det viktigt att man inte blir inaktiv på grund av smärtan. Inaktivitet kan rent av göra smärtan långt mycket jobbigare och dessutom späda på stelheten i leden. På Joint Academy kan du läsa mer om artros och få tips på hur du skräddarsyr ett träningsprogram utifrån dina förutsättningar.

Skräddarsydd träning och motion är särskilt viktigt för smärtpatienter, så även när man har artros. I Läkartidningens e-tidning finns en grundlig artikel med tips på hur ledförslitningen bör behandlas just utifrån varje patients förutsättsättningar att tillgodose sig träningen. Ett upplägg med kombinerad konditions-, styrke- och funktionsträning rekommenderas i artikeln.

Till en början är det viktigt att få stöd av en sjukgymnast. Sjukgymnasten tar fram ett individuellt program där de olika träningsformerna varvas. Läkartidningen menar att behandling hos sjukgymnasten kan – eller bör – ske med täta kontakter. Räkna med upp till tre besök i veckan inledningsvis. Därefter fortsätter man med egenbehandling.

Lindra ledsmärta med hjälp av olika knep

Hos artrospatienter är det vanligt att man slutar träna och motionera för att det helt enkelt gör för ont i den drabbade leden. Att komma igång med träningen igen kan därför ge upphov till tillfälligt ökad smärta i kroppen. Man bör nästan räkna med ett tillfälligt smärtpåslag, men som Läkartidningen skriver i artikeln ska man inte heller behöva uthärda hur mycket smärta som helst.

Av den anledningen är det viktigt att få medicinsk rådgivning i ett inledande skede, för att hitta träningsbalansen. Det finns också saker man själv kan göra för att behandla smärtan. Prova exempelvis kyla- eller värmeterapi, vad som fungerar bäst kan vara individuellt. Sett i ett kortsiktigt perspektiv kan även smärtlindrande salvor såsom Ipren- eller Voltarensalva fungera.

I det långa loppet är det däremot av vikt att hitta andra sätt att lindra smärtan, såsom smärtlindring i form av kyla eller värme på leden.