Kom igång med löpning
Är du sugen på att komma igång med löpning för att bli piggare och gå ner några kilon? Kanske har du anmält dig till ett motionslopp och vill kunna springa hela sträckan utan att vara totalt slut efteråt? Oavsett vilket mål du har med din löpning så finns det några grundläggande faktorer att ta hänsyn till. Bland annat gäller det att stegra träningen långsamt och att även lägga till styrke- och balansövningar för att stärka upp höfter, fötter och andra vanliga svaga punkter.
Fördelar med löpning
Att vara fysiskt aktiv och springa eller träna i någon annan form så att du blir svettig och trött har flera fördelar. Det händer många positiva saker när du börjar springa. Du sover bättre och blir piggare samt får en ökad insulinkänslighet. Blodtrycket sänks och risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Regelbunden träning leder också till bättre psykisk hälsa och kan till och med lindra eller bota milda till måttliga depressioner. Löpning hjälper dock inte mot alla typer av problem och vissa typer av ohälsa som exempelvis problem med alkoholberoende och spelberoende kräver en mer avancerad behandling. Hos Ljungsjöberg får företag hjälp med en helhetslösning som inkluderar både behandlingsprogram och utbildning för att komma till rätta med beroendeproblematik hos personalen.
Börja springa i lugn takt och stärk kroppen med styrketräning
Om du är nybörjare på löpning är det viktigt att inte gå ut för hårt i början. Börja i lugn takt med att varva löpning med gång. Jogga en minut och gå tre minuter under en halvtimme två till tre gånger varje vecka. Successivt lägger du till ytterligare en minut på löpningen och minskar ner tiden du går. Efter ett tag kommer du att klara av att springa en halvtimme i sträck utan att stanna.
Eftersom löpning belastar kroppen en del bör du också lägga till styrketräning och balansträning för att stärka upp de delar av kroppen som är extra utsatta. Ett enkelt hemmaprogram med höftlyft, knäböj och balansövningar efter varje löprunda gör dig starkare. Även stretching av vader, höftböjare och utsidan av benen minskar stelhet och gör dig mer smidig och rörlig även i vardagliga situationer.
För att träningen ska ge resultat krävs det regelbundenhet och långsiktighet och att köra hårt i några veckor för att sedan vara inaktiv i flera månader leder inte till bättre kondition eller hälsa. För att bibehålla din motivation är ett roligt sätt att testa hur bra styrka och kroppskontroll du har när du börjar med träningen och sedan göra testet några månader senare för att se hur mycket bättre du har blivit. Det brukar vara väldigt peppande att se vilka resultat träningen har gett och du kommer troligen att vilja förbättra dina resultat ytterligare genom att fortsätta träna.