Träning på sommaren

Under sommaren har de flesta mer energi än vanligt tack vare ljuset och även sommarledigheten. Det är därför en bra tid att börja träna om man inte kommit igång tidigare. När det är varmt och soligt ute finns det många möjligheter till träning. Om man tränar det man tycker är roligt blir träningen av och man skaffar lite extra styrka och motivation till att hålla igång även under hösten.

Löpning

En av de enklaste och mest lättillgängliga motionsformerna som finns är löpning. Den kan utföras nästan var som helst och det är lätt att packa med ett par träningsskor och träningskläder på semestern. Det är härligt att ta en tidig morgontur längs en folktom strand, en tur i solnedgången eller bara under en halvmulen dag på landet. En del gör löpning till huvudmålet och åker på löparresor som semester. Har man ett mål i form av ett lopp och en resa att se fram emot blir träningen lättare av och man får en härlig belöning av all träning.

Simning

En annan sport som passar extra bra att utöva på sommaren är simning. Simhallar är öppna året runt, men under den varma säsongen finns även ett stort antal utomhusbassänger att träna i. Det går också att träna simning i varma sjöar eller längs stranden i ett öppet hav. Man bör dock alltid ha sällskap när man simmar i öppet vatten och aldrig simma längre ut än att man enkelt kan ta sig in till land om man blir trött eller får kramp. Är det för kallt i vattnet kan man använda en våtdräkt som hjälper till att hålla värmen.

Cykling

Att cykla dit man ska är lätt på sommaren. En cykelkorg eller cykelväska som hängs på pakethållare eller styre rymmer en vattenflaska, kanske lite fika och en extra tröja om det blir kallt. Cykelhjälm är en självklarhet, samt lysen och reflexer om man cyklar när det blir mörkt. Även i detta fall kan man göra själva cyklingen till huvudmålet för resan. Många cyklar t.ex. runt på Gotland som är en mycket cykelvänlig ö med fantastisk natur, lugna vägar och ett platt landskap. Ibland blåser det dock rejält på Gotland, vilket kan blir en utmaning. Runtomkring på ön finns många små caféer, lanthandlar, loppisar eller restauranger att vila benen på när orken tryter.

Promenader

Känner man sig inte så atletisk eller om man kanske har en skada som gör att man inte kan utöva ovan nämnda sporter kan man börja lugnt med promenader. Det är skonsamt för kroppen men mycket välgörande för själen. Att vandra långsamt längs en havsdoftande strand, på en solvarm äng där blomsterdoften sprids med varma vindar eller genom en grönskande skog där solen strilar ned genom bladverket är en fantastisk humörhöjare och energikälla.