Att skapa ett hemmagym

Att ha ett hemmagym är en verklig lyx, för de som har plats och råd att skapa ett. Genom att kunna träna effektivt hemma sparar man mycket tid i vardagen som annars skulle ha gått åt till att åka till och från gymmet. Det finns också många som inte tycker om att träna på gym överhuvudtaget, till exempel för att de inte känner sig bekväma i den miljön, och då kan ett hemmagym vara ett av de enda sätten att kunna träna intensivt.

Att skapa ett hemmagym kan dock vara lättare sagt än gjort, även om man har pengarna och utrymmet. Det kanske allra viktigaste när man skapar sitt hemmagym är till exempel inte vilka maskiner som finns där, utan hur det är inrett. Det spelar ju ingen roll att man har förstklassiga träningsmaskiner i sitt hemmagym om man aldrig känner sig motiverad att gå dit, för att man inte trivs i rummet. En sak som är viktig är till exempel att få in ljus i rummet. Det kan vara lättare sagt än gjort om man har valt att placera gymmet i garaget eller källaren, men då får man göra det bästa av situationen genom att ta in gott om belysning och måla väggarna i en ljus och uppiggande färg. Om du vill ha hjälp med målningen hittar du en målare i Stockholm på Vimalar.se. Har man gymmet i ett extra rum i hemmet har det däremot förmodligen fönster, vilket betyder att man får in dagsljus i rummet. Det hjälper betydligt med att ge en energi när man tränar. Av samma anledning kan det vara bra att placera ut levande växter i gymmet, då de både bidrar till att ge syre till luften och till att göra rummet mer hemtrevligt och motiverande. Vad man behöver utöver det för att känna sig motiverad att träna är sedan personligt – kanske vill man ha posters med peppande uppmaningar, eller en spegel för att se de framsteg man gör med sin träning? Det viktiga är att det ska kännas välkomnande och kul att gå in i sitt hemmagym.

En sak som påverkar både hur man inreder sitt gym och vilka maskiner man har i gymmet är hur stor yta man har att spela på. Om man har en liten yta och måste prioritera, gäller det att rannsaka sig själv och ärligt tänka efter vilken maskin eller utrustning man kommer att använda mest. Om man till exempel vet med sig att man inte tycker om att använda fria vikter, är det ingen idé att slösa pengar och utrymme på att ha dessa i gymmet. Istället kan man då satsa på ett löpband, en stairmaster eller andra maskiner man vet om att man tycker om (eller tvärtom, om man faktiskt tycker om fria vikter).

Det går dock att skapa ett hemmagym utan några maskiner eller utrustning överhuvudtaget, i alla fall om man är relativt ny när det gäller träning. Då kan man komma långt med att göra övningar där man bara använder sin egen kroppsvikt, och eventuellt några extra vikter i form av hantlar. Vill man ha hjälp med att lägga upp ett träningsprogram som fungerar bra att utföra hemma kan man anlita en PT. Annars finns det gott om inspiration att hämta på nätet. Då är det bara viktigt att man ser över sin teknik, så att man inte skadar sig genom att göra övningarna på fel sätt.